‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Naventi Fonder AB

månadsbrev juli 2017

Torsdag, 3 augusti 2017

alt_text

Förvaltarkommentar

Under månaden rapporterade de flesta bolagen för det andra kvartalet 2017. Överlag påvisar bolagen tillväxt, dock var förväntningarna högt ställda inför rapportsäsongen, vilket resulterade i nedgångar på bland annat de nordiska börserna.

I Kina fortsätter den ekonomiska tillväxten att vara stark, 6,9% under andra kvartalet, vilket var något starkare än prognoserna och mottogs positivt av marknaden med börsuppgång som följd. Framförallt är det exporten som drivit tillväxten i Kina. Det är bra då vi har ökat upp aktieexponeringen mot Kina sedan en tid tillbaka.

Vid den europeiska centralbankens, ECB, senaste möte gavs inga nya detaljer kring hur och när de planerar att reducera stödköpsprogrammet. Marknaden tolkade ECB som hökaktiga, vilket lyfte euron under månaden till de starkaste nivåerna mot den amerikanska dollarn på över två.

Den amerikanska centralbanken, FED, lämnade räntan oförändrad vid sitt senaste räntemöte och bjöd på få överraskningar i kommunikén. Den enda egentliga nyheten var att FED gör sig redo att ”ganska snart” påbörja sin nedbantning av sin enorma balansräkning på cirka 4 500 miljarder dollar. ”Ganska snart” skulle kunna innebära att nedbantningen påbörjas redan vid nästa möte i september. Det skulle sannolikt ha en något inbromsande effekt på ekonomin som gör att FED troligen kommer att skynda långsammare med räntehöjningarna framöver.

Svensk makrodata fortsätter att komma in starkt och Sveriges BNP växte med hela 1,7% under andra kvartalet jämfört mot första kvartalet samt med hela 4,0% jämfört med andra kvartalet 2016. Även den svenska detaljhandeln för juni kom in starkt samt att den svenska inflationen är på den högsta nivån sedan 2009. Det här har gjort att den svenska kronan har stärkts rejält under juli månad mot den amerikanska dollarn. Även svenska räntor har stigit och de största uppgångarna har skett i de kortaste löptiderna.

Vi behåller en fortsatt hög aktieexponering i våra Flexfonder, då vi anser att möjligheten till avkastning är större för aktier jämfört med räntor i nuvarande marknadsläge. Vi har fortsatt att minska vår valutaexponering mot utländska valutor under månaden avseende Flexfonderna, vilket har bidragit positivt till avkastningen i juli.

Under juli steg oljepriserna med cirka 10%, vilket hjälpte MSCI Emerging Markets indexet klättra upp över 1070 nivån. Tillväxtmarknaderna utvecklades relativt starkt och har gått bättre än USA och Europa. Ett av skälen är dollarförsvagningen som brukar gynna tillväxtekonomier. I lokalvaluta har sektorerna telekom och IT utvecklats bäst globalt, och sektorerna som tappade mest var health care och industri.

Månadsrapport för respektive fond finner du till höger.
Stockholm den 3 augusti 2017

Förvaltarteamet
Naventi Fonder

Avkastning 2017

Fond Mtd Ytd
Def. Flex0.6%2.9%
Bal Flex0.3%1.4%
Off. Flex0.3%0.6%
Offensiv-0.5%1.3%
Tillväxt1.2%3.4%
Movestic Bal.-0.8%1.8%
Movestic Off.-1.3%2,1%
OMX index-3.4%2.0%
MXWO [SEK]-2.0%-0.3%
Naventi Defensiv Flex
Naventi Balanserad Flex
Naventi Offensiv Flex
Naventi Offensiv
Naventi Tillväxtmarknadsfond
Movestic Naventi Balanserad
Movestic Naventi Offensiv

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både stiga och falla. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondernas faktablad och informationsbroschyr kan hämtas på www.naventi.se. Fonderna investerar i fondandelar, överlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, derivatinstrument samt på konto hos kreditinstitut.

Ruth Asset management AB, Box 3208, 08-700 52 60

© 2024 Ruth Asset management AB, alla rättigheter förbehållna. Klicka här för att avregistrera dig

Kan du inte se nyhetsbrevet? Klicka här för att se det i en webbläsare