‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Naventi Fonder AB

Kvartalsbrev Q3 2017

Fredag, 6 oktober 2017

alt_text

Förvaltarkommentar

Sammanfattning av det tredje kvartalet 2017
Tredje kvartalet avslutades starkt trots geopolitisk oro och samtliga fonder redovisade en positiv avkastning. Vi behåller en fortsatt hög aktieexponering i våra Flexfonder, då vi anser att möjligheten till avkastning är större för aktier jämfört med räntor i nuvarande marknadsläge. Vi har under det tredje kvartalet minskat aktieexponeringen mot Norden och ökat aktieexponeringen mot tillväxtmarknader (Kina och Taiwan) i Flexfonderna. Vi har även fortsatt att minska valutaexponeringen mot utländska valutor under juli och augusti avseende Flexfonderna, vilket har bidragit positivt till avkastningen under det tredje kvartalet. I Tillväxtmarknadsfonden har vi ökat exponeringen mot Kina, Taiwan och Korea och samtidigt viktat ned Sydostasien.

Under kvartalet har flera börser i världen utvecklats starkt. Framförallt gick det amerikanska S&P500-indexet över den viktiga nivån om 2 500 och har satt nya historiska högsta nivåer. Även tillväxtmarknader har haft ett bra kvartal och har utvecklats positivt delvis p.g.a. högre råvarupriser. Priset på Brent-olja har stigit under kvartalet och handlades vid månadsskiftet september/oktober på över 57 dollar per fat. Ryssland och Latinamerika gynnades mest av den starka utvecklingen av råvarupriserna.

Under sommaren rapporterade de flesta bolagen för det andra kvartalet. Överlag påvisar bolagen tillväxt, dock var förväntningarna högt ställda inför rapportsäsongen, vilket resulterade i nedgångar på bland annat de nordiska börserna i början av kvartalet. I Kina fortsätter den ekonomiska tillväxten att vara stark, 6,9% under andra kvartalet, vilket var något starkare än prognoserna och mottogs positivt av marknaden med börsuppgång som följd. Framförallt är det exporten som drivit tillväxten i Kina. Det här gynnar våra fonder, då vi har ökat upp aktieexponeringen mot Kina sedan en tid tillbaka.

Svensk makrodata fortsätter att komma in starkt och Sveriges BNP växte med hela 1,7% under andra kvartalet jämfört mot första kvartalet samt med hela 4,0% jämfört med andra kvartalet 2016. Även den svenska detaljhandeln för juni kom in starkt samt att den svenska inflationen är på den högsta nivån sedan 2009. Det här har gjort att den svenska kronan har stärkts rejält under juli och augusti mot den amerikanska dollarn. Även svenska räntor har stigit och de största uppgångarna har skett i de kortaste löptiderna. Den svenska inflationen hamnade på 2,3% i augusti, vilket var klart över RBs prognosbana på 2.1%. Således har ett av RB mål uppnåtts - att inflationen ligger nära eller över två procent under ett flertal månader. RB motiverar den bibehållna räntan med att man är oroad för en alltför snabb kronförstärkning och bakslag för inflationen. Lite överraskande förlängdes Riksbankchefen Stefan Ingves mandatperiod med ytterligare fem år med början från årsskiftet. Initialt regerade marknaden med att kronan försvagades mot den amerikanska dollarn och euron.

Fokus under det tredje kvartalet har återigen varit på världens ledande centralbanker, med USAs centralbank (FED) och Europeiska centralbanken (ECB) i spetsen och deras kommande nedtrappningar av stimulansprogrammen. Förväntningarna i marknaden är att det blir en mild och gradvis åtstramning av monetärpolitiken hos både FED och ECB. Den svenska Riksbanken väntas fortsätta i ECBs fotspår och köra vidare på deras mycket mjuka ton. Det föreligger en viss risk att Riksbanken dröjer ännu längre innan de kopplar ifrån ECB. Detta skulle i så fall innebära att den senaste tidens kraftiga förstärkning av den svenska kronan mot bl.a. den amerikanska dollarn kan komma att försvagas. Räntebeskeden som kom under det tredje kvartalet gav tyvärr inte mycket mer information om detaljerna kring neddragningen av stimulanserna.

Framtida strategi
Vår vy kvarstår att det finns värde i aktiemarknaden, där Europa och selektiva delar av utvecklingsmarknader är att föredra framför USA, där konjunkturcykeln har gått längre och bolagsvärderingarna är högre än i Europa. Dock kan den amerikanska aktiemarknaden ta ny fart om exempelvis USAs president Donald Trump får igenom sina utlovade skattereformer som presenterades under september.

Det som kan påverka riskviljan i marknaden negativt är de geopolitiska riskerna, bl.a. Nordkoreas upprustning. Ännu så länge har aktiemarknaderna tagit Nordkoreakrisen relativt bra. Förmodligen därför att den mest troliga utgången är att det inte blir krig, eftersom krig är det överlägset sämsta utfallet för alla parter i den upptrappade konflikten.

Stockholm den 6 oktober 2017

Förvaltarteamet
Naventi Fonder

Avkastning

Fond 2017Q3 2017
Defensiv Flex1.5%3,8%
Bal. Flex2.6%3,7%
Off. Flex3.5%3,8%
Offensiv3.1%5,0%
Tillväxt4.2%6,4%
Movestic Bal0.6%3,2%
Movestic Off0.7%4,2%

Tillgångslag - allokering

Tillgångsslag Viktning
AktierÖvervikt
Tillväxtmark.Övervikt
USAUndervikt
EuropaÖvervikt
NordenNormalvikt
RäntorUndervikt
DurationKort
High YieldNormalvikt
Inv. GradeNormalvikt

Fondernas allokering

Fond Aktier Räntor
Defensiv Flex29%71 %
Balanserad Flex69%31 %
Offensiv Flex98%2 %
Tillväxtmarknadsfond98%2%
Offensiv97%3%
alt_text

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både stiga och falla. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondernas faktablad och informationsbroschyr kan hämtas på www.naventi.se. Fonderna investerar i fondandelar, överlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, derivatinstrument samt på konto hos kreditinstitut. Detta är marknadsföringsmaterial och ska inte ses som investeringsrådgivning i det enskilda fallet. För personlig rådgivning avseende fonder, vänligen kontakta din förmedlare eller Naventi Fonder AB.

Ruth Asset management AB, Box 3208, 08-700 52 60

© 2024 Ruth Asset management AB, alla rättigheter förbehållna. Klicka här för att avregistrera dig

Kan du inte se nyhetsbrevet? Klicka här för att se det i en webbläsare