Naventi Fonder AB
Måndag, 12 mars 2018

Veckobrev

Sammanfattning

  • Stark avslutning på veckan efter bra siffror från USA
  • Oron för Trumps ståltullar minskar
  • Vi ökar aktieinnehavet i Sunny Optical samt köper Banco Santander

Förvaltarkommentar

Veckan som gick
De globala börserna redovisade en positiv utveckling under förra veckan. De amerikanska aktieindexen presterade bäst, med Nasdaq Composite i täten, som steg kraftigt efter starka jobbsiffror från USA med lägre löneinflation än förväntat.

Trumps beslut om amerikanska importtullar på stål och aluminium fick börserna att skaka till igen. Men riskviljan kom tillbaka när det framgick att det var en del av ett högt politiskt spel, som involverar den pågående omförhandlingen av NAFTA-avtalet med bl.a. Mexico och Canada, som blev undantagna av de nya importtarifferna.

På regionsnivå ser Europa och USA fortsatt relativt bra ut, framförallt i cykliska sektorer där företagens vinster gynnas positivt av konjunkturuppgången. Även tillväxtmarknaderna har fin potential och motvinden med en stark amerikansk dollar samt högre dollarränta ser ut att mattas av.

Vi ökar i Sunny Optical samt investerar i Banco Santander
Under förra veckan avvecklade vi hela innehavet i det taiwanesiska Largan Precision och ökade innehavet i det kinesiska Sunny Optical, som är nu ett av våra större innehav. Bolaget producerar kameralinser och är leverantör till bl.a. Apple. På senaste tiden har Sunny Optical ökat försäljningstakten samt lyckats ta större marknadsandel från konkurrenterna. På fem dagar har aktiekursen stigit mer än 11%.

Vi är fortsatt positiva mot den spanska banksektorn eftersom vi tror att utlåningstillväxten samt stigande räntor i Europa kommer att driva bolagsvinsterna. Däremot har vi sålt Banco Bilbao Vizcaya Argenta (BBVA) och köpt Banco Santander. Vi anser att Banco Santander är bättre positionerad för att fånga positiva effekter av den globala högkonjunkturen jämfört med BBVA. I det fjärde kvartalet redovisade Banco Santander en vinst om ca 1,5 miljarder euro, vilket motsvarar en tillväxt om 5%. Utöver den goda tillväxten har Banco Santander större internationell exponering än sina konkurrenter och gynnas av stark ekonomisk utveckling i bla. Brasilien.

På obligationssidan deltog vi bl.a. i nyemissioner i investmentbolaget Latours 4-åriga obligation utgiven i svenska kronor, som blev mycket väl mottagen av marknaden.

Under förra veckan uppdaterades Morningstars betyg för Naventis fonder och det är glädjande att Naventi Offensiv Flex erhåller 5 stjärnor på Morningstars 3 års rating.

Förvaltarteamet

Naventi Fonder

Avkastning

Strategi*
Def. Flex
Glob. Föret.
Bal. Flex
Off. Flex
Off
Tillv. fond
OMX
Världind. [SEK]
WTD
1,0 %
0,0 %
2,6 %
3,7 %
3,4 %
3,5 %
4,1 %
2,5 %
YTD
2 %
0 %
3 %
5 %
4 %
6 %
1 %
3 %

Nyhetsveckan

  • Five things Donald Trump thinks about trade that are not true [The Economist, den 10 mars 2018]

Inför veckan

må, Arbetslöshetssiffror
on, Kinesiska industriproduktionen
on, Svenska konsumentprisindexet
fr, Konsumentprisindex

Värdeutveckling

Klicka här för PDF