Naventi Fonder AB
Måndag, 19 mars 2018

Veckobrev

Sammanfattning

  • Mindre volatilt på marknaderna
  • Adidas visar styrka - vi ökar vårt innehav i bolaget
  • Svensk inflation under Riksbankens mål på 2%

Förvaltarkommentar

De globala börserna hade en blandad utveckling under förra veckan. Tyska DAX-indexet steg 0.3%, medan det svenska OMXS30 indexet redovisade en nedgång om cirka 1% under förra veckan. Oljepriserna handlades stabilt runt 65 dollar per fat. Efter den senaste tidens turbulens har börserna lugnat ner sig och volatiliteten var något lägre. Våra fonder utvecklades positivt under förra veckan.

Vi ökade vårt innehav i Adidas efter det att bolaget lanserade ett återköpsprogram av aktier om 3 miljarder euro, samt ökade sin prognos för årets vinsttillväxt till 22-24%. Aktiekursen har under förra veckan stigit med mer än 10%.

Under veckan sålde vi av det filippinska bolaget Robinson Land och viktade upp i det koreanska Samsung SDI som producerar litiumbatterier och är leverantör till bland annat Tesla, Fiat Chrysler, BMW och Volkswagen.

Donald Trumps politiska uttalanden fortsätter att oroa de finansiella marknaderna. Trump har under förra veckan aviserat högre tullar mot Kina, stoppat Broadcoms bud på chipstillverkaren Qualcomm samt sparkat utrikesministern Rex Tillerson. Utrikesministern ersattes av CIA-chefen Mike Pompeo. Trots Donald Trumps olika manövrar har aktiemarknaderna under veckan hållit sig relativt stabila.

Från Sverige fick vi under förra veckan inflationssiffror som kom ut på 1,7% på årsbasis, vilket var exakt vad marknaden hade förväntat sig. Dock var inflationen under Riksbankens mål på 2%. Marknadsrörelserna var små på beskedet och i skrivande stund handlar vi USD/SEK på 8,21 och EUR/SEK på 10,07.

På onsdag lämnar USAs centralbank (FED) och nye FED-chefen Jerome Powell besked om styrräntan. Sannolikt kommer räntan att höjas och att det kommer att ske ytterligare 2– 3 räntehöjningar under 2018. Dock beror detta på bl.a. utvecklingen av den amerikanska arbetsmarknaden och om inflationen fortsätter att öka i USA.

Förvaltarteamet

Naventi Fonder

Avkastning

Strategi*
Def. Flex
Glob. Föret.
Bal. Flex
Off. Flex
Off
Tillv. fond
OMX
Världind. [SEK]
WTD
0,0 %
0,1 %
0,2 %
0,3 %
0,2 %
-0,3 %
-1,0 %
-1,3 %
YTD
2 %
0 %
4 %
5 %
4 %
6 %
1 %
2 %

Nyhetsveckan

  • Fed eyes lift in pace of rate rises at first Powell meeting [FT, den 18 mar 2018]
  • A Deeper Look at the Flattening Yield Curve [WSJ, den 18 mar 2018]

Inför veckan

on, Räntebeslut
to, Inköpschefsindexet
to, Räntebeslut
fr, KPI

Värdeutveckling

Klicka här för PDF