Naventi Fonder AB
Måndag, 17 december 2018

Veckobrev

Sammanfattning

  • Blandat på världens börser - USA pressades på nedsidan medan europeiska börser steg i spåren av positiv geopolitik
  • Vi köper aktier i amerikanska sjukvårdsbolag
  • ABB stiger på börsen efter försäljningen av affärsområdet Power Grids och vi ökar vårt aktieinnehav
  • ECB lämnar räntan oförändrad

Förvaltarkommentar

Aktier
Veckan inleddes i positiv anda, med stigande börser globalt, men riskaptiten gav vika under fredagshandeln, vilket pressade amerikanska index på nedsidan. Det amerikanska indexet S&P500 minskade under veckan med -1,3%. I Europa höll glädjen i sig i spåren från positiv geopolitik, där det tyska indexet DAX steg med 0,7%, Italien stängde veckan på plus 0,9%, medan svenska OMX 30 steg 1,2%.

Den positiva utvecklingen i Europa kan härledas till dels att den italienska regeringen reducerar det planerade budgetunderskottet till 2,04% från tidigare 2,5%, dels att Storbritanniens premiärminister Theresa May klarade sig i förtroendeomröstningen. Relationerna mellan USA och Kina har varit positiv, där bl.a. Kina beslutat att reducera skatten för importerade fordon samt öka handeln med jordbruksvaror.

Mjukvarubolaget Adobe, som är ett av våra aktieinnehav publicerade under veckan kvartalsrapporten för årets fjärde kvartal. Omsättningen steg 23% och även vinsten kom in starkt över konsensus, samtidigt som ledningen höjer prognosen för 2019. Efterfrågan av molntjänster är robust och med det senaste förvärvet av bolaget Magento, som bland annat utvecklar e-handelsbutiker, har Adobe en väl diversifierad verksamhet, där vi ser god potential för positiva överraskningar på vinsterna framöver.

På regionnivå lättade vi något på aktieexponeringen mot tillväxtmarknader samt Europa, till förmån för Norden samt USA, där värderingarna kommit ner en del under senaste tiden. Vi investerade i fyra intressanta sjukvårdsbolag på den amerikanska marknaden, Cigna, Boston Scientific, Biogen samt Thermo Fischer Scientific. Med en stigande medellivslängd och mer välbärgad population, ser vi värde i bolagen från en strukturell efterfrågan på deras produkter, som innefattar allt ifrån instrument till läkemedel mot Alzheimers och Parkinson, med försäljning över hela världen.

Under veckan ökade vi även vårt innehav i ABB, där det japanska bolaget Hitachi köper 80% av ABBs avdelning inom kraftverk, som värderas till 11 miljarder dollar. Aktien har under veckan stigit 3,5% och handlas till 19 gånger årsvinsten och med avknoppningen som blev klar först idag signalerar bolagets vd, Ulrich Sipesshofer, om att likviditeten ska tillfalla aktieägarna via aktieåterköp eller liknande, snarast. Vi ser detta som positivt ur två aspekter, dels den direkta effekten med aktieåterköp/utdelning, dels tror vi att ABB kan öka fokus inom dess robotavdelningen/industriell automation.

Räntor och valutor
I euromarknaden har veckan bjudit på mer positiv stämning och ökad riskaptit även på kreditsidan. Inte minst syns det i italienska räntor som sjönk ytterligare 20 baspunkter under veckan.

På den svenska kreditmarknaden var det däremot fortsatt köparens marknad, vilket kan härledas till utflöden från fonder samt att likviditeten är lägre än normalt då vi närmar oss årsskiftet.

Den europeiska centralbanken, ECB, lämnade förra veckan räntan oförändrad och meddelade samtidigt att man kommer avsluta stödköpen vid årsskiftet. Då det var förväntat hade det ingen större påverkan på marknaden.

Under veckan har vi sålt innehav i Storebrand, Verisure, Danske och Hedin Bil, till förmån för obligationer med mycket korta förfall, vilka betalar bra, då ett flertal av de svenska bankerna vill reducera balanserna över årsskiftet.


Förvaltarteamet
Naventi Fonder

Avkastning

Strategi*
Glob. Föret.
Def. Flex
Bal. Flex
Off. Flex
OMX
Världind. [SEK]
WTD
-0,1 %
-0,5 %
-1,5 %
-2,1 %
1,2 %
-0,8 %
YTD
-3,3 %
-3,7 %
-4,0 %
-4,5 %
-6,7 %
2,4 %

Nyhetsveckan

  • Stocks energised by hope of moves toward trade truce [FT, den 12 december 2018]

Inför veckan

mån, Konsumentprisindex
tis, Bygglov & nystartade husbyggen
ons, Räntebeslut
ons, Befintlig husförsäljning
tors, Räntebeslut
tors, Räntebeslut
fre, Bruttonationalprodukt
fre, Bruttonationalprodukt

Värdeutveckling

Klick här för PDF