Naventi Fonder AB
Måndag, 7 januari 2019

Veckobrev

Sammanfattning

  • Inledande handelsdiskussioner och kinesiska lättnader leder till stark avslutning på årets första handelsvecka
  • Apple skriver ner sin prognos p.g.a. minskad försäljning
  • Vi ökar innehaven i Bakkafrost och Nordea Bank samt köper aktier i Paypal
  • Amerikanska tioårsräntan sjunker

Förvaltarkommentar

Aktier
Årets första handelsvecka bjöd på relativt stora rörelser, där Apple skrev ner sin prognos och samtidigt var det positiva tongångar gällande ett eventuellt handelsavtal mellan USA och Kina. Apples nedreviderade prognos berodde p.g.a. minskad försäljning av Iphone och dåliga försäljningssiffror i Kina. Som ett av världens största bolag fick detta konsekvenser på de globala börserna, vilka pressades på nedsidan. Under fredagshandeln handlades dock de globala börserna upp kraftigt och tog igen en stor del av nedgången, då Kina beslutade om lättnader av kapitalkrav, samtidigt som förhandlingar gällande handeln mellan stormakterna Kina och USA inleds nästa vecka. Detta fick det amerikanska indexet Nasdaq Composite att stiga 4,3% under fredagshandeln.

Under veckan passade vi på att ytterligare lätta något på exponeringen mot tillväxtmarknader samt Europa, till förmån för Norden samt USA. Vi ökade innehavet i laxbolaget Bakkafrost, vilket vi ser som ett robust bolag med relativt låg korrelation till konjunktursvängningar till en sund värdering. Vidare passade vi även på att öka innehavet i Nordea Bank, där vi ser en utdelning om cirka 9% som mycket tilltalande och med stundande sparprogram samt högre ränteläge spår vi en positiv kursutveckling framöver.

E-handeln växer stadigt och gynnas av den strukturella trenden vi sett under en längre tid. Inom den amerikanska marknaden har vi under en längre period analyserat bolaget Paypal, vilka erbjuder elektroniska betalningslösningar, och under veckan investerade vi i aktien. Vi anser att Paypal är väl positionerad inom segmentet, då bolaget ligger i framkant med sina produkter och tjänster och vi ser god potential för bolaget att öka sin marknadsandel. Samtidigt är Paypals balansräkning robust med nästintill obefintlig belåning, vilket är tilltalande i en stigande räntemiljö.

Räntor och valutor
På räntesidan pressades den amerikanska 10-årsräntan ner till 2,6%, vilket är den lägsta nivån sedan januari 2018, då marknaden inte tror att den amerikanska centralbanken FED kommer att kunna höja korträntan under 2019, samtidigt som färska ISM-siffor från USA sjönk kraftigt.

I Europa noterades tysk arbetslöshet på 5%, vilket är en rekordlåg siffra och tillsammans med ett flertal rapporterade aktivitetsindikatorer var nära marknadens förväntningar, sjönk den tyska räntan något under veckan.

Förvaltarteamet,
Naventi Fonder

Avkastning

Strategi*
Glob. Föret.
Def. Flex
Bal. Flex
Off. Flex
OMX
Världind. [SEK]
WTD
-0,1 %
0,1 %
0,5 %
0,8 %
1,9 %
1,7 %
YTD
-0,1 %
0,1 %
0,5 %
0,8 %
1,9 %
1,7 %

Nyhetsveckan

  • Global stocks Bounce on hopes for China [FT, den 4 januari 2019]

Inför veckan

mån, ISM prisindex
tis, Industriproduktionsindex
ons, Råoljelager
tors, Producentprisindex
tors, Industriproduktion
fre, Bruttonationalprodukt
fre, Konsumetprisindex

Värdeutveckling

Klicka här för PDF