‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Naventi Fonder AB

Veckobrev v. 8

Måndag, 25 februari 2019

alt_text

Sammanfattning

Börserna lyfter på positiva signaler gällande handelstullar och minskad sannolikhet för kommande räntehöjningar från FED
Vi minskar aktieexponeringen mot Europa och ökar i USA
Vi köper aktier i mjukvarubolaget Splunk
Vi deltar i Volvo Cars och ICAs emissioner av obligationer

Förvaltarkommentar

Aktier
Positiva signaler från stundande handelssamtal mellan Kina och USA samt att det var oenighet i USAs centralbank, FED, om kommande amerikanska räntehöjningar, lyfte börserna under förra veckan samtidigt som volatilitetsindexet, VIX, fortsatte att falla.

Det breda europeiska indexet Euro Stoxx 600 steg 1,9%, amerikanska S&P 500-indexet stängde veckan på 1,2%, svenska OMXS30-indexet steg blygsamma 0,3%, medan kinesiska Hang Seng visade styrka och steg hela 3,9% i spåren av de positivare handelssignalerna. Indexförändringarna ovan är i svenska kronor räknat.

På hemmaplan riktades stort fokus mot Swedbank och om banken varit delaktig i penningtvätt i dess verksamhet i Baltikum. Under veckan sjönk Swedbanks aktie med 18,2%. Det kan noteras att vi avvecklade hela vårt innehav i Swedbank under sensommaren 2018.

Inom vår europeiska exponeringen skalade vi ner positionen i Volkswagen något. Vi ser intressanta möjligheter för bolaget på sikt, med en enorm elbilsmarknad och miljökrav som troligtvis kommer införas på bred front globalt. Däremot har indikatorer som nybilsregistrering i Europa samt breda PMI-mått visat på en dyster utveckling. Vi anser att det kan dröja en stund innan vi ser en tydlig vändning inom sektorn och vi ser en något ökad risk för införande av högre tullavgifter från USA vad gäller fordonssektorn.

Vi lättade även ytterligare på exponeringen mot den europeiska finanssektorn, genom att vikta ner innehaven i de italienska bankerna Unicredit och Mediobanca, där båda aktierna rekylerat starkt i år och stigit 18,5%, respektive 17,5% i svenska kronor räknat.

Likviditeten från minskningen av exponeringen mot Europa använder vi till att öka upp amerikanska aktier, där vi fortsatt ser en stark underliggande efterfrågan i ekonomin, trots svagare detaljhandelssiffror, samtidigt som FED agerar krockkudde. Vi köpte under veckan aktier i Splunk - ett högintressant mjukvarubolag, som tillhandahåller infrastruktur för internet. Bolaget ökade omsättningen med nästan 40% förra året och vi ser affärsidén som bra positionerad för strukturell tillväxt, då mjukvaran som tillhandahålls hjälper användaren med att samla in och analyserar mängder av data, i syfte att t.ex. öka produktiviteten eller begränsa överträdelser/bedrägerier. Bolaget har i dagsläget cirka 11 000 kunder världen över, med kända namn som t.ex. Adobe samt Salesforce.

De båda teknikbolagen, Hewlett Packard och Lenovo, som främst är kända som datortillverkare för allmänheten, publicerade i veckan starka kvartalsrapporter, och det sistnämnda bolaget redovisade det starkaste kvartalet på 4 år sett till omsättning och höjde estimaten för året. Vi har inget innehav i bolagen, men signalvärdet från rapporterna visar tecken på en fortsatt stark efterfrågan inom sektorn, vilket gynnar utvecklingen av deras branschkolleger samt hårdvaruproducenter, där vi har innehav i Microsoft, Apple och Nvidia, vilka steg 3,1%, respektive 2,1% och 1,8% under veckan.

Räntor och valutor
På räntesidan fortsatte den svenska kronan att försvagas, både mot den amerikanska dollarn och mot euron. Svenska inflationssiffror var en besvikelse, vilket är en stor anledning till kronförsvagningen och gör marknaden tveksam till fler räntehöjningar från den svenska Riksbanken i år.

I Sverige har aktiviteten varit fortsatt god inom primärmarknaden för obligationer och vi deltog i Volvo Cars samt ICAs emissioner av obligationer. Efterfrågan var stark i båda emissionerna och vi ser innehaven som en bra diversifiering i vår ränteportfölj.

Volvo har en tydlig strategi med ett starkt varumärke, där säkerheten kommer först i alla avseenden, vilket är globalt känt. Vidare har de arbetat aktivt med att minimera risken mot geopolitiska utspel genom att upprätta ett flertal fabriker på strategiskt geografiska platser för att minimera påverkan från eventuella handelstullar samt valutarisken.

Förvaltarteamet,
Naventi Fonder

Avkastning

Strategi WTD YTD
Glob. Föret.0,2 %1,6 %
Def. Flex0,5 %5,6 %
Bal. Flex1,0 %12,6 %
Off. Flex1,5 %18,4 %
OMX0,3 %12,8 %
Världind. [SEK]1,6 %16,2 %

Nyhetsveckan

VW boss warns US car tariffs could cost billions [FT, den 20 februari 2019]

Inför veckan

mån, Bruttonationalprodukt
tis, Bygglov & nystartade husbyggen
tis, Konsumentförtroendeindex
ons, Utlåningstillväxt till hushåll
ons, Förändring i sysselsättning
ons, Råoljelager
tors, Bruttonationalprodukt
tors, Bruttonationalprodukt
fre, Tillverkningsindex PMI
fre, Konsumentprisindex & Arbetslöshet
fre, Tillverkningsindex industrisektorn

Värdeutveckling

Klicka här för PDF

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både stiga och falla. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondernas faktablad och informationsbroschyr kan hämtas på www.naventi.se. Fonderna investerar i fondandelar, överlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, derivatinstrument samt på konto hos kreditinstitut. Detta är marknadsföringsmaterial och ska inte ses som investeringsrådgivning i det enskilda fallet. För personlig rådgivning avseende fonder, vänligen kontakta din förmedlare eller Naventi Fonder AB.

Ruth Asset management AB, Box 3208, 08-700 52 60

© 2024 Ruth Asset management AB, alla rättigheter förbehållna. Klicka här för att avregistrera dig

Kan du inte se nyhetsbrevet? Klicka här för att se det i en webbläsare