Naventi Fonder AB
Måndag, 8 juli 2019

Veckobrev

Sammanfattning

  • S&P500-indexet når nya höjder
  • Positiva signaler från Trump och Xi Jinping om ett handelsavtal
  • Facebook fortsätter utvecklingen mot en egen valuta
  • Vi ökar obligationsinnehaven i Stillfront och Jyske Bank

Förvaltarkommentar

Aktier
G20-mötet gav bidrag till en positiv börsreaktion i indelningen av veckan. USAs president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping meddelade att de beslutat om att återuppta förhandlingarna för att lösa den upptrissade handelskonflikten. Vidare har Donald Trump satt hotet om utökade tullar på paus i utbyte om ett löfte om utökade kinesiska köp av amerikanska jordbruksprodukter. Samtidigt har Kina meddelat att de ska lätta på restriktioner mot utländska investeringar inom telekom- och transportsektorn. Amerikanska företag får nu även sälja utrustning till Huawei igen. Resultatet blev att guld i amerikanska dollar sjönk till följd av en lättnad över handelsoron, samtidigt som flertalet index steg.

På indexnivå avancerade det europeiska indexet Euro Stoxx 50 med 1,78 % och i Asien noterades en uppgång av det kinesiska indexet, HangSeng, om 2,49 %. Svenska OMXS30-indexet stängde veckan på plus 0,77 %, det breda amerikanska indexet S&P500 ökade med 3,14%, medan japanska Nikkei 225 hade en uppgång om 3,07 %. Indexutvecklingen ovan är i svenska kronor räknat.

På bolagsnivå har Facebook, som vi har innehav i, meddelat att de fortsättningsvis satsar på att möjliggöra överföring av likvida medel via deras applikationer Messenger och WhatsApp. Vidare ska detta möjliggöras genom en kryptovaluta, som Facebook själva är intresserade av att utveckla. I och med att Whatsapp och Messenger sammanlagt har mer än 1,5 miljarder användare så finns det mycket goda möjligheter att implementera denna valuta. Vidare kommer detta kunna möjliggöra Facebook att börja generera intäkter på den icke-lönsamma applikationen Whatsapp.

Räntor och valutor
Kreditspreadarna gick under veckan sidledes efter den senaste månadens stora rörelse då spreadarna gick ihop. På primärmarknaden var det låg aktivitet och vi deltog därför inte i några emissioner under förra veckan. Däremot passade vi på att öka våra innehav i Stillfront och Jyske Bank, då de handlar på attraktiva nivåer.

Under förra veckan presenterades ett flertal betydande markoekonomiska siffror. Sveriges Riksbank gick i veckan ut med att hålla reporäntan oförändrad om - 0,25 %, vilket gav bidrag till att den svenska kronan stärktes relativt euron kortsiktigt. Detta låg emellertid i linje med vår förväntan. Ytterligare presenterades siffrorna för arbetslöshet i Europa om 7,5 %, vilket var strax under estimaten.

Stort fokus den närmsta tiden kommer vara på räntemöterna från Europeiska centralbanken (ECB) och USAs centralbank (25 juli respektive 31 juli). Marknaden förväntar sig att ECB kommunicerar ett nytt stimulansprogram.

Förvaltarteamet
Naventi Fonder

Avkastning

Strategi
Glob. Föret.
Def. Flex
Bal. Flex
Off. Flex
OMX
Världind. [SEK]
WTD
0,04 %
0,74 %
1,77 %
3,21 %
0,77 %
2,73 %
YTD
4 %
8,5 %
17,86 %
26,76 %
16,06 %
24,04 %

Nyhetsveckan

  • US stocks close at records alongside bond rally [FT, den 4 Juli 2019]
  • US and China to resume trade talks after Trump-Xi meeting [FT, den 30 Juni 2019]

Inför veckan

Mån, industriproduktionsindex
Mån, handelsbalansen
Tis, Nystartade husbyggen (Jun)
Tis, Säsongsmässig justering av arbetslösheten
Tis, JOLT:s Lediga jobb
Ons, Räntebeslut
Ons, Tillverkning och produktion (Maj)
Tors, konsumentprisindexet
Tors, konsumentprisindexet
Fre, Handelsbalansen
Fre, KPI

Värdeutveckling

Klicka här för PDF