Naventi Fonder AB
Måndag, 5 augusti 2019

Veckobrev

Sammanfattning

  • Tilltalande bolagsrapporter, men börserna pressas på nedsidan efter nytt fokus på tullar
  • Stark rapport från Mastercard och Shopify
  • Utbud- och efterfrågekurvan gynnar våra företagsobligationer

Förvaltarkommentar

Aktier
Bolagsrapporterna för årets andra kvartal fortsätter att strömma in och likt årets första kvartal, så är merparten av rapporterna bra och visar på god efterfrågan, speciellt i USA. Trots starka rapporter pressades börserna på nedsidan efter att Donald Trump i slutet av förra veckan signalerat ytterligare tullar om 10% på varor från Kina.

På indexnivå sjönk kinesiska HangSeng-indexet med -4%, medan tyska DAX-indexet backade -3,1%, följt av svenska indexet OMXS30, som stängde veckan på -2,6%. Det breda amerikanska indexet S&P500 klarade sig något bättre med en sättning om -1,7%, medan det japanska indexet Nikkei225 stängde veckan på plus 0,7%. Indexutvecklingen ovan är i svenska kronor räknat.

Mastercards rapport var imponerande rakt igenom, där omsättningen om 4,1 miljarder dollar innebar en ökning om 12% jämfört med samma kvartal förra året. Den justerade vinsten per aktie landade på 1,89 dollar, att jämföra med marknadens förväntningar om 1,82 dollar. Bolagsledningen var positiv vad gäller framtiden och vi ser god potential för ökad marknadsandel, framförallt i Europa, samt tillväxtmarknaderna, där B2B-affären är tilltalande.

Mastercards rapport gav en god vägledning om både konsumenternas och företagens aktivitet vad gäller transaktioner. Detta bekräftades även när vårt amerikanska portföljbolag Shopify rapporterade sina räkenskaper för årets andra kvartal. Bolaget, som tillhandahåller en e-tjänst för att med några enkla klick skapa en framgångsrik e-handelssida, levererade en stark organisk tillväxt. De justerade intäkterna steg med hela 48% till imponerande 362 miljoner dollar. Med stigande intäkter ökar möjligheterna på marginalsidan och vi ser att de är på god väg att nå sitt långsiktiga mål om rörelsemarginaler på cirka 20-30%.

Räntor och valutor
När det kommer till företagsobligationer är aktiviteten i primärmarknaden fortsatt skral under sommaren. I sekundärmarknaden noterar vi dock fortsatt god värdeutveckling, där en av förklaringarna beror på en efterfrågekurva som överstiger utbudet.

Under veckan sänkte USAs centralbank, FED, styrräntan med 0,25 procentenheter som förväntat. Trots sänkningen så stärktes den amerikanska dollarn, då marknaden förväntat sig ett duvaktigare besked från FED.

En amerikansk dollar kostade vid veckans slut omkring 9,60 svenska kronor och den amerikanska 10-års räntan sjönk till 1,84% i samband med Trumps utspel om nya tullar mot Kina.

Förvaltarteamet
Naventi Fonder

Avkastning

Strategi
Glob. Föret.
Def. Flex
Bal. Flex
Off. Flex
OMX
Världind. [SEK]
WTD
0,05 %
-0,34 %
-0,80 %
-1,50 %
-2,60 %
-1,60 %
YTD
4,3 %
8,6 %
17,8 %
26,3 %
11,4 %
23,6 %

Nyhetsveckan

  • Trump to impose new tariffs on $300bn of imports from China [FT, den 2 augusti 2019]

Inför veckan

mån, Inköpschefsindex för tjänstesektorn
mån, Inköpschefsindex för tjänstesektorn
tis, Räntebeslut
tis, Jobbdata
ons, Inköpschesindex
ons, Industriproduktionsindex
tors, Konsumentprisindex
fre, Bruttonationalprodukt
fre, Bruttonationalprodukt
fre, Prisindex för producent- & importled

Värdeutveckling

Klicka här för PDF