Naventi Fonder AB
Måndag, 9 september 2019

Veckobrev

Sammanfattning

  • Börserna visar styrka i väntan på nya förhandlingarna gällande handelsavtalet mellan USA och Kina
  • Vi köper aktier i Norwegian Finans - ett bolag med stark tillväxt och låg värdering
  • Vi köper gröna obligationer (Green dark) utgivna av Stockholm Exergi (SEK) samt av Fabege (SEK)

Förvaltarkommentar

Aktier
De globala börserna vände upp under förra veckan efter nya rubriker gällande kommande handelssamtal mellan USA och Kina, samtidigt som Boris Johnson tappar mark i parlamentet.

På indexnivå steg kinesiska HangSeng-indexet med 1,8%, följt av svenska OMXS30-indexet som steg 1,6%, medan det europeiska indexet Euro Stoxx 600 noterade en uppgång om 0,5%. Det breda amerikanska indexet S&P 500 stängde veckan på minus -0,2%, medan japanska Nikkei 225 noterade en nedgång om -0,1%. Indexutvecklingen ovan är i svenska kronor räknat.

Under veckan köpte vi aktier i det norska bolaget Norwegian Finans. Bolaget har under flera år påvisat en fantastisk tillväxt och expanderar aggressivt globalt. Nyligen såg vi hur riskkapitalbolaget Nordic Capital, tillsammans med finska Sampo köpte in sig i bolaget, vilket medförde en markant kursuppgång. Trots uppgången så handlas aktien på en historiskt låg p/e-multipel strax över 8. Vi ser potential för en fortsatt stark, tvåsiffrig kursuppgång då vi tvivlar på att Nordic Capital samt Sampo kommer nöja sig med nuvarande ägarandel. Vi ser den pågående flytten till Irland som ytterligare en katalysator, där nuvarande kärnkapitalskvot om 19,9% kan komma att reduceras, vilket möjliggör högre vinstmarginal i bolaget.

Räntor och valutor
Företagsobligationer fortsatte att handla starkt under veckan inför nästa veckas besked från Europeiska centralbanken, ECB.

Den svenska Riksbanken lämnade räntan oförändrad vid förra veckans räntebesked men räknar fortfarande med en höjning under slutet av året eller under Q1 2020. Samtidigt räknar Riksbanken inte med lika många höjningar de kommande åren som tidigare. Beskedet tolkades hökaktigt av marknaden med stigande räntor och starkare svensk krona mot den amerikanska dollarn som följd.

Under veckan tog vi vinst i obligationer utgivna av Danske Bank och Nordea, då de stigit kraftigt i värde den senaste tiden. Istället valde vi att delta i nyemissioner från Fabege, som emitterade en grön obligation med 5-års löptid i SEK.

Vi deltog även i emissionen från Stockholm Exergi 7-åriga obligation i SEK. Medlen ska användas i enlighet med bolagets ramverk för gröna obligationer, som har en ”Dark Green” rating. Investerarintresset var mycket stort för båda emissionerna, vilket visade sig i kraftigt övertecknade orderböcker.

Förvaltarteamet
Naventi Fonder

Avkastning

Strategi
Glob. Föret.
Def. Flex
Bal. Flex
Off. Flex
OMX
Världind. [SEK]
WTD
0,00 %
-0,13 %
-0,40 %
-0,76 %
1,58 %
-0,10 %
YTD
4,9 %
9,2 %
18,6 %
27,6 %
13,7 %
25,0 %

Nyhetsveckan

  • Markets reflect too much confidence in US-China trade deal [FT, den 6 sept 2019]

Inför veckan

mån, Bruttonationalprodukten
mån, Tillverkning och produktion
tis, producentprisindexet
tis, JOLT:s Lediga jobb
ons, Konsumentprisindex
ons, Prisindex i producent och importled
tors, Räntebeslut
tors, Konsumentprisindexet
fre, Detaljhandelssiffor
fre, industriproduktion

Värdeutveckling

Klicka här för PDF