Naventi Fonder AB
Måndag, 27 januari 2020

Veckobrev

Sammanfattning

  • Coronaviruset i fokus samtidigt som Frankrike och USA uppnår vapenvila i frågan om digitala skatter
  • Vi ökar aktievikten i dryckesproducenten Fever-Tree
  • Vi köper nyemitterade gröna obligationer utgivna av MOWI

Förvaltarkommentar

Aktier
Coronaviruset är i fokus samtidigt som Frankrike och USA nådde vapenvila i frågan om digitala skatter. I Sverige enades oppositionen inklusive Vänsterpartiet om ytterligare pengar till välfärden, ett tillskott om 2,5 miljarder utöver de 5 miljarder som tidigare aviserats.

På indexnivå steg det japanska indexet Nikkei225 med 0,4%. Det breda amerikanska indexet S&P 500 noterade en nedgång om -0,5%, medan det breda europeiska indexet EuroStoxx600 stängde veckan på minus -0,2%. Det svenska indexet OMXS30 noterade en nedgång om -0,7% medan kinesiska HangSeng pressades på nedsidan efter oroligheterna kring Coronaviruset och stängde veckan på -3,3%.Samtliga index redovisas i svenska kronor.

Vi ökade aktievikten i dryckesbolaget Fever-Tree efter att aktien sjönk kraftig då att bolaget signalerat om lägre, men fortsatt tvåsiffrig tillväxt. Vi anser att kursreaktionen är överdriven och den långsiktiga tillväxtpotentialen utanför Storbritannien kvarstår.

Vidare tog vi in fastighetsbolaget Nyfosa, där vi noterade en flygande start efter att bolaget köpt fastigheter av SBB för omkring 8 miljarder kronor. Nyfosa är ett opportunistiskt fastighetsbolag med affären i fokus och deras flexibla investeringsstrategi tilltalar oss.

På rapportsidan har våra portföljbolag överlag påvisat god utveckling, där ASML Holding, verksamma inom halvledarindustrin, visade en omsättningstillväxt strax över 28%. ASML Holdings bolagsledning meddelade att ett återköpsprogram om 6 miljarder euros kommer att lanseras över en treårsperiod.

Även Atlassian, verksamma inom mjukvarubranschen med "management-verktyg", överraskade positivt och höjer samtidigt utsikterna för året.

Marknaden reagerade dock negativt på rapporten från Essity, som tillhandahåller hygien- och hälsoprodukter, trots att bolaget levererade solida siffror samt höjd utdelning. Vi anser att den stora bilden för Essity är fortsatt intakt och i förhållande till konkurrenter som Kimberly-Clark, Procter & Gamble samt Unicharm, ser vi potential för att Essity ska kunna nå liknande rörelsemarginaler mellan 13-20%.

Räntor och valutor
Kreditmarknaderna fortsätter gå väldigt starkt och de flesta emissioner är kraftigt övertecknade både i Norden, men även i EUR- och USD-marknaderna.

Under veckan kom en vinstvarning från Collector då man var tvungen att göra en extra reservering för kreditförluster. Vi äger inga obligationer från Collector men sålde av vårt innehav i Marginalen, då vi ser en risk att dom skulle kunna stöta på liknande problem.

Vi sålde även innehaven i Volvo Cars, då dom handlar på väldigt tajta nivåer och vi förväntar oss att dom dessutom kommer behöva emittera nya obligationer under våren. Inte minst då bolaget och många andra biltillverkare står inför en period av ökade kostnader p.g.a. sin omställning mot elektrifiering. Vi ökade samtidigt i Heimstaden Bostad och vi deltog i emissionen från norska MOWI, när bolaget emitterade en 5-årig grön obligation för 200 mEUR. Den mottogs mycket väl av marknaden och övertecknades nästan 4 gånger. Vi har träffat bolaget vid ett antal tillfällen och känner ett stort förtroende för deras verksamhet, som dessutom ligger i framkant vad gäller hållbarhetsarbete. Obligationen var också den första gröna som gjordes inom deras industri.

Förvaltarteamet,
Naventi Fonder

Avkastning

Strategi
Glob. Föret.
Def. Flex
Bal. Flex
Off. Flex
OMX
Världind. [SEK]
WTD
0,28 %
0,15 %
0,14 %
0,21 %
-0,72 %
-0,46 %
YTD
0,88 %
2,11 %
3,79 %
6,59 %
2,31 %
4,29 %

Nyhetsveckan

  • China extends travel ban in race to halt coronavirus outbreak [FT, den 24 januari 2020]

Inför veckan

Mån, Affärsklimatindex
Mån, Nyförsäljning av hus
Tis, Producentprisindex
Tis, Orderingång av kapitalvaror
Tis, Konsumentförtroendeindex
Ons, Utlåningstillväxt till hushåll
Ons, Räntebeslut
Tors, Arbetslöshetsstatistik
Tors, Räntebeslut
Tors, BNP
Fre, Tillverkningsindex
Fre, BNP
Fre, Konsumentprisindex
Fre, BNP

Värdeutveckling

Klicka här för PDF