Naventi Fonder AB
Måndag, 9 mars 2020

Veckobrev

Sammanfattning

  • Ökade stimulanser till följd av coronavirusets effekter på ekonomin
  • Splunks transformationsresa fullbordad
  • Vi ökar obligationsinnehavet i Digiplex

Förvaltarkommentar

Aktier
Förra veckan präglades av coronaviruset, fortsatt flykt från risk samt att flera länder ökade sina stimulanser till följd av virusets effekter på ekonomin. USA och Kina genomförde räntesänkningar och Europeiska centralbanken, ECB, väntas presentera en åtgärdsplan. Förutom räntesänkningar presenterade USA ett stödpaket till följd av viruset, där USAs kongress enades om ett belopp strax under 8 miljarder dollar.

På indexnivå noterade det breda europeiska indexet EuroStoxx600 och kinesiska HangSeng en nedgång om -2,9% vardera. Det amerikanska indexet S&P500 och japanska Nikkei225 noterade en nedgång om -2,7% vardera, medan det svenska storbolagsindexet OMXS30 stängde veckan på -2,4%. Samtliga index redovisas i svenska kronor.

På rapportsidan levererade återigen Splunk Inc. god tillväxt och kundbasen växer i stadig takt, där VDn, Doug Merritt berättar om hur deras nya kund, McLaren Racing, ska använda deras system/mjukvara för att analysera och optimera bilarna samt organisationen. Vi noterar även att Splunks transformation bort från eviga licenser med engångsintäkter till löpande månadsbetalningar ligger före schemat och är så gott som fullbordad. Aktien pressades dock på nedsidan efter en något försiktig guidning från bolagsledningen, men vi ser bolagets långsiktiga trend som intakt.

Vårt relativt nya portföljbolag, Marvell Technology, rosades av marknaden trots sänkt prognos från bolagsledningen, något som var kopplat till osäkerheten kring coronavirusets negativa effekter. Både omsättning och vinst utvecklas i rätt riktning och även här ser den långsiktiga strukturella trenden intressant ut. Även Okta Inc., verksamt inom lösenordssäkerhet, ökade sin omättning till 167 miljoner dollar att jämföra med 116 miljoner dollar förra året, samtidigt som bolagets fria kassaflöde fyrdubblades.

Räntor och valutor
Även räntemarknaden präglades förra veckan av en fortsatt flykt från risk, vilket fick börser och statsräntor att falla. Mest anmärkningsvärt är att USAs 10 åring var nere på 0,70%.

Under veckan sänkte USAs centralbank räntan med 50 baspunkter, vilket var inprisat även om tidpunkten var överraskande. Fokus är nu på vad ECB levererar på deras möte den 12 mars.

I rådande miljö handlar även företagsobligationer svagt. I vissa fall på en ökad kreditrisk men i många fall mer av en funktion av priskorrigering. Då obligationer, till skillnad från aktier, har ett slutdatum på ett givet pris finns det nu bra möjligheter att köpa väl utvalda bolag på mer attraktiva nivåer än tidigare i år.

Vi har under veckan därför ökat våra innehav i Digiplex (molntjänster) och Fastpartner. Samtidigt har vi en kassa att använda och ser därför senaste tidens ökade volatilitet en möjlighet att köpa företagsobligationer till attraktiva nivåer.

Förvaltarteamet,
Naventi Fonder

Avkastning

Strategi
Glob. Föret.
Def. Flex
Bal. Flex
Off. Flex
OMX
Världind. [SEK]
WTD
-0,41%
-0,96%
-1,57%
-2,67%
-2,39%
-2,81%
YTD
0,60%
-0,75%
-1,87%
-3,52%
-8,00%
-8,11%

Nyhetsveckan

  • Erdogan and Putin announce ceasefire in Idlib [FT, den 6 mars 2020]

Inför veckan

Mån, BNP
Tis, Konsumentprisindex
Tis, Bruttonationalprodukt
Ons, Arbetslöshetssiffror
Ons, Tillverkning och produktion
Ons, Konsumentprisindex
Tors, Konsumentprisindex
Tors, Räntebeslut
Fre, Konsumentprisindex

Värdeutveckling

Klicka här för PDF