Naventi Fonder AB
Måndag, 20 juli 2020

Veckobrev

Sammanfattning

  • Europeiska centralbanken lämnar räntan oförändrad
  • Tencent lanserar digital shopping-tjänst
  • Vi ökar obligationsinnehaven i Castellum, Heimstaden och Balder

Förvaltarkommentar

Aktier
Börserna pressades under veckan på grund av spänningar mellan USA och Kina. Dock påverkades riskviljan positivt av Europeiska centralbankens beslut om att lämna räntan oförändrad samt centralbankens uttalande om att de fortsätter göra vad som krävs för att stötta ekonomin i euroområdet.

På indexnivå sjönk det breda amerikanska indexet S&P500 med -0,5%, kinesiska HangSeng-indexet noterade en nedgång om -4,3%, medan tyska EuroStoxx600-indexet stängde veckan på plus 1%. Det svenska indexet OMXS30 steg 3,4% och japanska Nikkei225-indexet noterade en nedgång om -0,1%. Samtliga index redovisas i svenska kronor.

Under veckan har ett av våra portföljinnehav, Beijer, redovisat sina räkenskaper för det andra kvartalet. Kvartalsrapporten kom in bättre än väntat och slog analytikernas estimat. Bolagets omsättning blev lidande under första halvan av året som ett resultat av Covid-19, men har nu sett tecken på återhämtning i slutet av juni.

Det kinesiska bolaget Tencent Holdings Ltd. lanserade i veckan ett digitalt verktyg, WeChat Minishop, som ska bistå verksamheter med att bygga virtuella butiker i deras populära chatt-tjänst WeChat. Tencent har fördelen att kunna utnyttja en redan stor existerande kundbas samt stora mängder data. Detta är en intressant utveckling som breddar WeChats utbud och kan komma att konkurrera med plattformar såsom JD samt Taobao.

Räntor
Mycket av fokus under förra veckan var på bolagens kvartalsrapporter för andra kvartalet 2020. De flesta bolag har kommit in över förväntan där Covid-19 i många fall haft en förvånansvärt liten påverkan.

Detta gäller inte minst för fastighetsbolagen, vilket gjort att vi ökat obligationsinnehaven i Castellum, Heimstaden och Balder. I de två sistnämnda bolagen köpte vi utgåvor i EUR, dels för att de har bättre likviditet samt dels för att dessa för tillfället handlar billigare än motsvarande obligation i SEK. Vi ökade även vårt innehav i Hexagon efter att man guidat för ett bättre resultat än tidigare kommunicerat.

Förvaltarteamet,
Naventi Fonder

Avkastning

Strategi
Glob. Föret.
Def. Flex
Bal. Flex
Off. Flex
OMX
Världind. [SEK]
WTD
0,19%
-0,76%
-1,82%
-3,42%
3,42%
-0,63%
YTD
-2,42%
2,07%
8,06%
16,58%
0,77%
-4,94%

Nyhetsveckan

  • Lagarde warns of threats to recovery as ECB leaves policy on hold [Financial Times, den 16 juli 2020]

Inför veckan

Mån, Lägsta utlåningsränta PBoC
Tis, Detaljhandelssiffror
Ons, KPI
Ons, Husförsäljning
Tors, Arbetslöshetssiffror
Fre, Detaljhandelssiffror
Fre, Inköpschefsindex
Fre, Nyförsäljning av hus

Värdeutveckling

Klicka här för PDF