‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Naventi Fonder AB

månadsbrev april 2017

Torsdag, 4 maj 2017

alt_text

Förvaltarkommentar

Aktier
Under april fortsatte världens börser att utvecklas starkt. Ledartröjan innehas av de europeiska börserna med den spanska börsen i topp, vilket är glädjande då vi har stor allokering mot Europa och Norden relativt de flesta globala aktieindex. Tittar vi på bolagsrapporterna ser vi att de positiva överraskningarna dominerar denna rapportsäsong (13 av 15 OMX-bolag enligt Bloomberg den 27 april), vilket sänker värderingarna. Den geopolitiska oron är dock alltjämt hög och stigande.

Även de amerikanska börserna har utvecklats positivt under året, men har under april fallit tillbaka något, i spåren av att det kanske inte blir så lätt att genomföra de förändringar som president Donald Trump vill. Marknaden blir mer och mer skeptiskt till att det kommer bli någon förändring gällande sänkta skatter, infrastruktur m.m. då såväl demokrater som republikaner är oeniga, vilket kommer få påverkan på aktiemarknaden på regionnivå, sektornivå och på amerikanska småbolag.

Val i Europa
Under månaden hölls också den första omgången i det franska presidentvalet. Utgången var långt ifrån given även om basscenariot infriades med att Le Pen och Macron gick vidare till den avslutande valomgången. Bägge kandidaterna får symbolisera det stora missnöjet och det är historiskt att ingen från de två ledande partierna gick vidare till den andra valomgången. De flesta tror att Macron kommer att ta hem valet, vilket fick marknaderna att ta fart ordentligt med såväl fallande räntor som stigande aktiekurser i Europa i slutet av månaden. När valet i Frankrike är avslutat kommer fokus att återigen hamna Storbritannien där Theresa May utlyst nyval i juni för att kunna stärka sin position i förhandlingarna med EU och skjuter samtidigt fram nästkommande val till 2022. Den politiska stabiliteten kan således komma att öka och det brittiska pundet stärktes efter beskedet, vilket gynnar vår exponering i fonderna.

Svensk ekonomi
Den svenska ekonomin fortsätter att gå på högvarv, vilket visades i det senaste inköpschefsindex som kom in på 65,2 (över 50 indikerar expansion). Det mycket positiva sentimentet bekräftades under månaden med ett antal riktigt bra bolagsrapporter som visade stigande vinster under första kvartalet 2017. Trots detta så envisas Riksbanken, RB, med att behålla styrräntan på -0,50% och stimulera den svenska ekonomin ännu mera. Stödköpsprogrammet ökades med 15 mrd kronor och riksbankschefen Stefan Ingves indikerade att det fortfarande är större sannolikhet för en räntesänkning, än en höjning under andra kvartalet 2017. RB reviderade även upp BNP-prognosen till 2,8% från 2,5% under 2017. Splittringen i direktionen är dock stor, då tre av ledamöterna (Floden, Ohlsson och Skingsley) reserverade sig mot utökade stödköp. Sammantaget medför detta att den svenska kronans kräftgång ser ut att fortsätta ett tag till mot euron och den amerikanska dollarn.

Månadsrapport för respektive fond finner du till höger.
Stockholm den 4 maj 2017

Förvaltarteamet
Naventi Fonder

Avkastning 2017

Fond Ytd Mtd
Def. Flex2.4%0.8%
Bal Flex2.1%1.0%
Off. Flex2.0%1.2%
Offensiv3.7%2.3%
Tillväxt3.2%-0.6%
Movestic Bal.3,7%1.7%
Movestic Off.5.5%2.3%
OMX index7.2%2.5%
MXWO [SEK]4.5%0.4%
Månadsrapport Defensiv Flex
Månadsrapport Balanserad Flex
Månadsrapport Offensiv Flex
Månadsrapport Offensiv
Månadsrapport Tillväxtmarknadsfonden
Månadsrapport Movestic Balanserad
Månadsrapport Movestic Offensiv

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både stiga och falla. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondernas faktablad och informationsbroschyr kan hämtas på www.naventi.se. Fonderna investerar i fondandelar, överlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, derivatinstrument samt på konto hos kreditinstitut.

Ruth Asset management AB, Box 3208, 08-700 52 60

© 2024 Ruth Asset management AB, alla rättigheter förbehållna. Klicka här för att avregistrera dig

Kan du inte se nyhetsbrevet? Klicka här för att se det i en webbläsare